Angstaanval
Angst
Jos Derksen
Angst
09/02/2023
4 min
0

Angstaanvallen: pak de controle

09/02/2023
4 min
0

Als je liever geen medicijnen neemt voor angst en paniekaanvallen, dan zijn er meerdere mogelijkheden om deze problemen te controleren. Ondanks dat medicijnen vaak directe verlichting geven op angstaanvallen, is er ook een kans dat je er afhankelijk van wordt.

Angst is namelijk heel normaal en soms zelfs erg handig. Het is een waarschuwingssysteem van ons lichaam voor gevaar. Maar als je te vaak en om onbekende redenen last hebt van angst, dan kan het zijn dat er een verstoring is.

Wat is een angstaanval?

Een angstaanval kan komen door een angststoornis. Dit komt vaak voor wanneer mensen last hebben van een mentaal probleem. Er zijn overigens meerdere angststoornissen waar je last van kunt hebben. Bij een angstaanval heb je last van angst die geen logisch gevolg is. Dat betekent dat je vaak angst hebt voor het kunnen gebeuren van een volgend angstmoment. Als je een angststoornis hebt, dan heb je vaak de hele dag last van angstige gevoelens of ben je er mee bezig.

angst

Hoe herken je een angstaanval?

Als je last hebt van angstaanvallen dan kan je dit aan verschillende dingen merken. Vaak gaan meerdere symptomen gepaard met elkaar.

Een angstaanval kent vaak meerdere symptomen die gepaard gaan met elkaar.

Mentale symptomen angstaanvallen.

Je kunt verschillende mentale symptomen hebben tijdens een angstaanval.
- Zoals het constant zorgen maken over dingen.
- Je vindt dingen snel eng of beangstigend.
- Je gaat uit van een slechte afloop en anticipeert hier vooraf al op.
- Je kunt moeilijk zorgen loslaten.
- Ontspannen vind je lastig, alsof je de hele tijd gestresst bent.
- Je voelt je vaak onzeker en bent bang om verkeerde keuzes te maken.
- Concentreren is moeilijk omdat je op je hoede bent.

Fysieke symptomen angstaanvallen.

Tijdens angstaanvallen kan je ook last krijgen van meerdere fysieke sensaties zoals:
- Gespannen spieren
- Nerveus
- Zweten
- Misselijk
- Snel geïrriteerd
- Schrikt snel

Deze fysieke sensaties zijn een logisch gevolg van een overgevoelig stressreactie systeem. Vaak zijn deze ongevaarlijk zolang er geen onderliggende medische reden is.

Een overgevoelig stressreactie systeem zorgt voor hevige sensaties


Effecten van angstaanvallen.

Bovenstaande symptomen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Ondanks dat de symptomen vaak onschuldig zijn, zorgen ze voor een grote beperking aan het deelnemen aan het dagelijkse leven. Het zorgt voor bijvoorbeeld concentratieproblemen of een gevoel van ziek zijn. Het kan zelfs zo’n invloed hebben dat werken niet meer gaat.

Wanneer mensen langdurig last houden van angstaanvallen dan kan dit leiden tot mentale klachten of een depressie. Een gevolg hiervan kan zijn dat mensen dit wegstoppen met verdovende middelen of medicatie moeten slikken van een huisarts. Het welzijn en levenslust kan worden beïnvloed en dit kan leiden tot isolatie.

Angstaanvallen zorgen vaak voor chronische stress, wat gevolgen kan hebben op het lichaam. Je kunt last krijgen van onverklaarbare pijn, ongemakken en zelfs tot onverklaarbare ziektes.

Hogere kans op angstaanvallen.

Er zijn zaken die het ontwikkelen van angstaanvallen kunnen versterken. Bijvoorbeeld wanneer angst en paniekaanvallen voorkomen in de familie. Het kan ook voorkomen dat de verwerking van angst en emoties in het brein een verstoring heeft opgelopen in de ontwikkeling. Daarnaast kunnen ingrijpende situatie in het leven angstaanvallen veroorzaken, denk aan het overlijden van dierbare, mishandeling, geweld of daadwerkelijk gevaar.

Ook bepaalde ziekten of fysieke aandoeningen kunnen angst oproepen zoals hartproblemen of longaandoeningen. Zelfs een laag zelfvertrouwen kan voor angstaanvallen zorgen.

Overwin angstaanvallen.

Bij de huisarts worden angstaanvallen vaak behandeld met medicatie. Verschillende antidepressiva of kalmerende medicatie zorgen ervoor dat je minder last hebt van angst. Deze oplossing is alleen niet duurzaam omdat je afhankelijk wordt van deze medicatie. Waardoor als je stopt met de medicatie, kunnen de angstaanvallen direct weer  terugkeren. Dit heeft ermee te maken dat deze medicatie invloed kan hebben hoe gevoelig je voor angst wordt.
Daarnaast wordt cognitieve gedragstherapie ingezet voor mensen met angstaanvallen. Deze vorm van therapie kan je goed combineren met de kracht van wetenschappelijke ademtechnieken.

Ademwerk overwint angstaanvallen.

Ademwerk bevat wetenschappelijke technieken om angstaanvallen te overwinnen. Het mooiste aan ademtechnieken is dat ze direct werken op je stressreactiesysteem. Er is momenteel niets dat sneller werkt om invloed uit te oefenen op het zenuwstelsel waar de angstaanval begint.

Daarom is de toevoeging van wetenschappelijke ademtechnieken zeer krachtig bij het overwinnen van angstaanvallen. Met de kennis over het autonome zenuwstelsel kan je door middel van simpele technieken invloed uitoefenen op hoe jij je voelt. Dit komt omdat je gebruik maakt van een bottum-up methode. Je werkt namelijk met het lichaam wat een sterk signaal afgeeft aan het zenuwstelsel. In tegenstelling tot het proberen op te lossen met het brein.


Angstaanvallen overwinnen met een specialist.

Om ademwerk te gebruiken tegen angstaanvallen is het belangrijk dat je wordt begeleid door een specialist. Voordat je aan de slag gaat met de technieken is het namelijk belangrijk dat je samen met de ademwerk specialist onderzoekt:

  • of er geen medisch onderliggend probleem is. (samen uit te zoeken met de huisarts)
  • welke prikkel de angst activeert.
  • of er oude stukken onderliggend zijn aan de angstaanvallen

Daarnaast is het belangrijk dat deze specialist je kennis geeft over de werking van je zenuwstelsel en het stressreactie systeem. En de werking van ademwerk inclusief de mogelijke gevaren ervan wanneer je ze niet goed uitvoert.

Met deze informatie kan je thuisopdrachten zelf uitvoeren zodat je vertrouwd raakt met het invloed uitoefenen op je staat van zijn. Het is belangrijk dat je deze simpele tools integreert in het dagelijkse leven, hierbij helpt deze specialist je.


Reacties
Categorieën