stress
Stress
Jos Derksen
Stress
08/30/2023
2 min
0

Hartkloppingen door stress

08/30/2023
2 min
0

Wat zijn hartkloppingen door stress?

Stel je voor: plotseling voel je je hart tekeer gaan zonder enige aanleiding. Hartkloppingen kunnen een normaal verschijnsel zijn bij spannende situaties. Maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door voortdurend onder hoge stress te staan. In deze blog neem ik je mee in de oorzaken en gevolgen. Maar misschien nog wel belangrijker; wat kan je zelf doen om ze te voorkomen.

Hoe ontstaan hartkloppingen door stress?

Je lichaam activeert in stressvolle situaties het stressresponsssysteem. Deze zorgt voor een verhoogde aanmaak van adrealine en cortisol. Dit is een goed systeem voor wanneer je echt in gevaar bent en in actie moet komen. Deze hormonen zorgen namelijk voor een versnelde hartslag zodat er meer energie naar onze spieren kan stromen. Zo ben je in staat om snel te reageren als er bijvoorbeeld een auto aankomt terwijl jij aan het oversteken bent. Een sprintje is zo ingezet! Maar door de blootstelling aan langdurige stress, kan dit systeem overactief worden. Waardoor er bij het minste of geringste alle alarmbellen afgaan en hartkloppingen ontstaan.

Hartklopping

De blootstelling aan langdurige stress, kan zorgen voor een overactief stress systeem.


Symptomen en gevolgen van hartkloppingen door stress.

Naast hartkloppingen kunnen er ook andere symptomen optreden zoals duizeligheid, zweten, kortademigheid of zelfs het gevoel van verstikking. Als je je in deze situaties alleen nog maar kan focussen op deze sensaties, leiden ze zelfs tot paniekaanvallen. Daarnaast is het belangrijk dat je medische oorzaken laat uitsluiten bij een huisarts. Een huisarts zal controleren of je eventueel last hebt van hartritmestoornis, verstoord bloedbeeld of het gebruik van huidige medicijnen. Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, is het belangrijk om kritisch te kijken naar je stresslevel gedurende de dag. Langdurige stress heeft namelijk bewezen negatieve effecten op je gezondheid.

Stress

Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, is het belangrijk om kritisch te kijken naar je stresslevel gedurende de dag.

Pak de controle over hartkloppingen door stress.

Je lichaam ontvangt constant informatie die verwerkt wordt in het brein. Je kunt hartkloppingen zien als een duidelijk signaal van je lichaam. Een signaal dat er iets uit balans is. Als jij de signalen van je lichaam blijft negeren, zal het op den duur harder gaan schreeuwen. Met nog meer pijn en mogelijk zelfs ziektes. Bestudeer vooral de langdurige stress. Sta je ergens al een langere tijd onder druk, misschien op het werk of in een relatie? Om controle te krijgen over hartkloppingen zijn ademtechnieken en lichaamswerk krachtige technieken. Maar je zult ook keuzes moeten maken in zaken die je langdurig stress opleveren. Als jij niet kiest, dan kiest je lichaam voor je.

In het kort 

Stressvolle situaties kunnen leiden tot hartkloppingen door een verhoogde afgifte van stresshormonen. Het is belangrijk om eventuele medische oorzaken uit te sluiten en de stress in je leven aan te pakken. Ademtechnieken kunnen je helpen om stress te verminderen en de controle terug te krijgen over je eigen lichaam. Zodat jij makkelijker keuzes kunt maken wat goed voor je is.

Wil jij weten hoe stress werkt en hoe je hierdoor beïnvloed wordt? In deze korte videotraining leer jij hoe je snel invloed kunt uitoefenen. En van stress naar ontspanning wisselt binnen 1 minuut. Met deze krachtige techniek.

Klik hier: Tijdelijke actiekorting! 


Reacties
Categorieën